Skift til anden DNS-server i Ubuntu

Siden kan ikke findes

En kedelig og møgirriterende besked at få igen og igen når man forsøger at få adgang til en hjemmeside. Gennem noget tid havde jeg haft voldsomme periodisk problemer med at komme ind på Nordnet.dk. Problemerne viste sig ved at det ene øjeblik så virkede Nordnet.dk fint i nogle minutter og så midt mens jeg benyttede siden, så virkede siden pludselig ikke længere i måske 10-15 minutter. Denne ustabilitet gjorde reelt Nordnet.dk uanvendeligt for mig.

Nordnet’s svenske søsterside Nordnet.se virkede til gengæld altid uden problemer.

Det gjorde ikke de store udslag om jeg benyttede Chrome, Firefox, Vivaldi eller andre browsere. Fejlen var altid den sammen, nemlig periodiske problemer med at tilgå Nordnet.dk. Mildt sagt skide irriterende og man mistede fokus på det man sad med, når man pludselig gang på gang blev “lukket ude” i adskillige minutter.

Jeg besluttede mig derfor for at skifte til en anden DNS-server på min Ubuntu-baseret computer.

Hvad er en DNS-server

DNS er en forkortelse for Domain Name System. Systemet oversætter domænenavne til internettets IP-adresser via såkaldte navneservere.

Alle placeringer på internettet har en talkode, som kaldes en IP-adresse. IP-adressen gør computere i stand til at finde en specifik placering på internettet. Da talkoden kan være svær at huske, giver man den et navn. Dette navn er domænenavnet.

DNS virker altså lidt som en telefonbog, hvor IP-adressen er telefonnummeret, og domænenavnet er personen, du ringer til.

Desværre er nogle DNS-servere ind imellem langsomme og ikke helt opdateret med nye adresser, og så får du en fejl i din browser.

Det er også via DNS, at en internetudbyder kan blive pålagt at spærre for bestemte hjemmesider – fx den sagnomspundne Piratebay, der var en stor og velbenyttet søgetjeneste for især ophavskrænkende materiale.

I de tilfælde fjerner udbyderen simpelthen bare adressen fra listen over adresser, der skal oversættes. Det betyder, at hvis din pc i stedet henvender sig til en anden DNS-server for at få lavet en oversættelse, vil de samme sider ikke nødvendigvis være spærret.

Google har deres egen DNS-tjeneste

Tilbage i 2009 lancerede Google deres egen DNS-tjeneste. Udover at Google dengang lovede at firmaet ikke ville gemme data om brugernes DNS-opslag i mere end højst 48 timer, så var Google’s DNS-tjeneste også en løsning på meget af den censur som diverse magthavere udøver, samt ikke mindst så var og er Google’s DNS-tjeneste lynende hurtig i forhold til mange andre udbyders lignende DNS-tjenester.

Derfor vil jeg i lyset af mine DNS-udfordringer med Nordnet.dk skifte fra min internet-udbyders standard DNS-servere over til Google’s DNS-servere.

Google’s offentlige DNS IP-adresser er:

IPv4:

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

IPv6:

  • 2001:4860:4860::8888
  • 2001:4860:4860::8844

Ændre DNS-instillingerne i Ubuntu

For at ændre DNS-indstillingerne så skal vi først ind i menuen og vælge Indstillinger.

Når vi er inde i Indstillingerne, så skal vi finde Netværk -> Kablet. Vi skal trykke på sol-tegnet (se ovenstående billede) før vi kan redigere vores netværksforbindelser. Vi starter med at vælge fanen IPv4.

I fanen IPv4 skal vi indtaste IP-adresserne til Google’s DNS-servere. Det gøres i det tomme felt Andre DNS-servere. Feltet er tomt da vi jo indtil nu har benyttet vor internet-udbyderes DNS-servere.

Vi indtaster de to IP-adresser i feltet Andre DNS-servere adskilt af et komma. Så resultatet i feltet bliver herefter 8.8.8.8,8.8.4.4 – derefter klikkes der på Anvend. Din computer slaæ genstartes før ændringen får effekt.

Såfremt man også ønsker at skifte sine IPv6-adresser, så gøres det på samme måde i fanen IPv6. Blot skal man i stedet indtaste IPv6-adresserne. Det betyder at der i feltet DNS efter indtastningen står 2001:4860:4860::8888,2001:4860:4860::8844 – også der afsluttes med at klikke på Anvend.

Efter en genstart af computeren, så har man adgang til nettet gennem Google’s hurtigere og oftere opdateret DNS-servere.

Resultatet er blandt andet at min adgang til Nordnet.dk ikke længere volder mig de tidligere udfordringer med ungen adgang eller ustabilitet.

Be the first to comment

Leave a Reply